Setiap kali kita membaca blog atau post yang menarik untuk kita simpan kita akan di browser kita. Apa akan jadi kalau secara tiba-tiba laptop kita rosak dan perlu format. Semua yang kita hilang begitu sahaja. Perkara semacam ni aku pernah rasai dulu walaupun sudah banyak kali aku format laptop. Memang tak perasan dan terfikir nak buat macam ni.

Rupanya ada kaedah yang google dah sediakan cuma aku tak perasan akan kebaikannya. Oleh itu, hari ni aku akan kongsi pada semua cara-cara selamatkan bookmark di google . Hurmm… rasanya tajuk ni sesuai laa kot pasal dah lama tak buat posting.

  1. Pertama sekali apa yang korang perlu buat adalah klik icon “3 line” di hujung kanan-atas sekali.
  2. Selepas tu, klik setting.

Cara-cara selamatkan bookmark di google chrome

3. Nanti akan keluar paparan untuk bahagian setting. Dipaparan ini klik “sign in to chrome”.

Cara-cara selamatkan bookmark di google chrome 2

4. Setelah itu keluar paparan untuk kita sign in. Masukkan email dan password.

Cara-cara selamatkan bookmark di google chrome 3

Bila korang dah sign in dah boleh relak sambil minum air kopi sebab proses sync tengah berjalan. Bagi yang sebelum ni dah format cuma korang install balik , ikut step semua ni dan tunggu sekejap. Dengan serta merta korang kembali asal.

Sebenarnya, penggunaan ni bukan untuk bookmark sahaja tetapi secara keseluruhan seperti theme, extension dan history. Semuanya kembali macam mana korang tengok kali terakhir bersama google chrome. So, lepas ni jangan risau lagi kalau laptop rosak atau kena format.

 

4 thoughts on “Cara-cara selamatkan bookmark di google chrome”

  1. Assalamualaikum wahai akhi Hafiz. Setelah sekian lame saya mencari blogger ini. Akhirnya, temui jua. 🙂 Good topic that you shared before this. 🙂 I hope you can keep on like this forever. Simple yet Understandable ^_^

    [Reply]

    Hafiz Reply:

    W`salam. Terima kasih kerana lmelawat blog saya. Insyallah… akan dikekalkan seperti ini.

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge