Tulisan jawi amat diperlukan terutama bagi guru-guru yang menggunakan tulisan jawi sebagai medium untuk membuat soalan peperiksaan dan kepada mereka yang menggunakan tulisan jawi.

Pada kali ini, aku nak ajar korang cara yang paling mudah untuk install tulisan jawi tanpa sebarang software. Paling penting korang menggunakan Windows tidak kira XP, Vista atau 7.

Langkah-langkah install tulisan jawi.

1. Klik start dan klik pada Control Panel.

2. Seterusnya, Klik Region and language.

region and languange

3. Dibahagian tab, klik Keyboards and Languages.

4. Terdapat dua bahagian yang perlu kita buat ialah klik pada Change Keyboards.

region and languages

5. Kemudian akan terpapar satu lagi paparan. Anda hanya perlu klik Add dan cari Arabic (Saudi Arabia). Setelah itu, klik ikon “+” pada Keyboards dan Other. Tick pada bahagian yang aku tunjukkan di gambar ini. Kemudian, klik OK.

add input language

6. Seterusnya, korang perlu tekan button Apply dan OK.

7. Setelah siap, lihat dibahagian sebelah tray. Klik pada ikon tersebut dan akan terpapar pilihan tulisan. Untuk mengaktifkan penggunaannya, korang perlu klik pada tulisan yang korang mahukan dan terus boleh guna.

tray

Selepas ini, korang boleh mencuba semua jenis tulisan dengan mengikut langkah-langkah yang aku tunjukkan. Kepada yang menggunakan tulisan jawi, selepas ini korang boleh beli sticker khas jawi atau buat sendiri.

P/S: Jika korang mula aktifkan tulisa jawi, kemudian baru korang buka Microsoft Word pastikan korang aktifkan balik tulisan jawi.

No tags for this post.

51 thoughts on “Cara mudah install tulisan jawi”

  1. saya masih ada masalah ..x dapat install jawi..

    [Reply]

    Syah Reply:

    macam ni lah. apa kata awak submit apa masalah awak tuk install tulisan jawi tu ngan cara isi form pada “form contact”. dengan cara tu saya boleh contact awak dengan mudah.

    [Reply]

  2. dah buat. tapi itu arabic pure.. so macammane plak saye leh dapat kan huruf ca, nga, pa, vi ???

    [Reply]

    Syah Reply:

    untuk huruf lain tu boleh cari kat bahagian Insert –>symbol–>more symbols–>
    kat situ boleh cari huruf yang awak sebutkan tadi.

    [Reply]

  3. syukron….best2…akhirnya dapat gak tulisan jawi…cumanya cam na nak tau huruf apa kat keyboard???

    [Reply]

    Syah Reply:

    untuk tu awak kena tekan semua huruf pada keyboard. tapi ada juga huruf jawi pada simbol.

    [Reply]

    hamba Allah Reply:

    apa maksud huruf jawi pad simbol?.saya xpaham..

    [Reply]

    Syah Reply:

    maksudnya awak cuba buka microsoft word. Lepas tu pergi ke Insert —> Symbol —-> More symbols.

    Dibahagian ini ada huruf jawi lain yang tak ada di keyboard seperti huruf vi, fa, ca dan nga.

    [Reply]

  4. saya x dapat nk install lisan jawi.masa klik arab saudi arabia,x keluar OTHER pon.nk wat cam ne????

    [Reply]

    Syah Reply:

    ooo…kalau tak keluar other tak apa. yang penting masih boleh tick pada bahagian tulisan yang kita nak guna.
    contohnya sekarang awak nak guna arau saudi arabia so tick pada arabic (101), arabic (102), arabic (102) azerty.

    harap dapat membantu… 🙂

    [Reply]

  5. saya dah buat spt yg diajar..tp x jd..sbb, dlm window ‘add input language’ xde pilihan utk arabic language..jd cmne ye? (windows XP)

    [Reply]

    Syah Reply:

    ooo..setahu saya awak kena guna CD format XP. bukan kena format. cuma kena install bahagian font sahaja. seingat saya macam tu laa. sebab sebelum ni saya pernah buat macm tu.
    lagipun dah lama saya tak guna XP. sekarang ni pun saya guna window 7.

    Harap jawapan saya membantu.

    [Reply]

  6. As-Salam..
    Thank you so much for the info…
    camne dgn huruf nga, ca, vi, pa and nya?

    [Reply]

    Syah Reply:

    Untuk tu boleh amik di bahagian “Symbol”.

    Caranya macam ni.

    Insert —>> Symbol –>> More Symbols

    Lepas tu pilih huruf jawi yang bersesuai samada huruf jawi tu bersambung atau tak. Saya harap awak faham. 🙂

    [Reply]

  7. Salam…
    Nape kt sy pny option xde kuar pn “keyboard n language”?
    yg ade cuma : regional options , language , advanced..

    nk plh yg mne?
    sy gna windows xp.

    [Reply]

    Syah Reply:

    W`salam…

    Cuba awak pilih regional options atau language. Minta maaf banyak-banyak. Kalau dulu saya pakai dua windows memang dapat explain pasal ni. Tapi sekarang pakai Windows 7 jadi agak susah sikit.

    Tak apa. Awak cuba dulu. Kalau berjaya buat beritahu saya. 🙂

    [Reply]

    liya Reply:

    ok,sy dh dpt.
    tq.jazakallah..

    [Reply]

    Syah Reply:

    Sama-sama.. 🙂

    [Reply]

  8. Nak tau macamana nak dapat tulisan jawi yang dot untuk kanak-kanak belajar menulis jawi. Tq

    [Reply]

    Syah Reply:

    Maaf ya. Saya dah cuba cari. tapi tak jumpa cara seperti yang awak nakkan tu.

    [Reply]

  9. assalam, saya guna window 7. saya dah buat tp tulisan xleh nk sambung….pening kepala mcmne nk sambung tulisan ….mtk bantuan segera…tq

    [Reply]

    abg din Reply:

    maaf saya nk tye lg skali…. saya dh cuba pd microsoft word bleh tp pd program flexisign-pro xdpt..

    [Reply]

    Syah Reply:

    Kemungkinan jawi tak dapat guna pada program tu sebab program tu sendiri tak dapat support tulisan jawi. Saya ada guna pada adobe photoshop. Tulisan jawi tak keluar tapi yang keluar hanya kotak-kotak je.

    [Reply]

    Syah Reply:

    Pelik juga macam mana awak buat tak sambung. Dah try banyak kali tak?

    [Reply]

    abg din Reply:

    tq….smua dah settle…

    [Reply]

    Syah Reply:

    Sama-sama. 🙂

    [Reply]

  10. salam…saya da install tulisan jawi…tapi saya nak gunakan tulisan jawi bertanda seperti di dlam al-Quran….boleh tgolong saya???terima kasih ye….

    [Reply]

    Syah Reply:

    Tuk macam tu awk cuma buat macam ni.

    1. Taip huruf jawi yang awak nak.
    2. Tekan shift.
    3. Kemudian tekan huruf seperti Q, W, E, R, A, S, X.

    Tiap huruf tu ada simbol seperti di dalam Al-quran. Selain tu, awak boleh cuba semua huruf dengan cara tekan shift dan tekan semua huruf dan simbol di keyboard tu. Jika ada sebarang masalah beritahu saya.

    [Reply]

  11. salam..tumpang tanya..sy dah install spt yg dsuruh..button arabic 101,102,102 azerty pun dah ada ttp bila click x klua tlisan jawi..hanya kluar tulisan arab shj..macamana ya?

    [Reply]

    Hafiz Reply:

    Macam mana plak tu. Ikut kan dh oklaa tu kuar tulisan arab. Maksudnya tulisan jawi jgk tu.

    [Reply]

  12. x dpt wat pon.
    kena install ap2 ke dlu.
    alaaaaa,

    [Reply]

    Hafiz Reply:

    Tak perlu sebenarnya melainkan jika font jawi belum di install. Kalau yang itu kena download di microsoft.

    [Reply]

  13. assalam,mcam mne eh nak install guna microsoft?saya pngguna windows xp.cd tu kena beli ke di kedai klau nak install font arab ni?

    [Reply]

    Hafiz Reply:

    Sebenarnya dia bukan software. Memang dah sedia ada dlm Windows. Dah try follow macam mana saya buat??

    [Reply]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge