Cara-cara selamatkan bookmark di google chrome

Setiap kali kita membaca blog atau post yang menarik untuk kita simpan kita akan bookmark di browser kita. Apa akan jadi kalau secara tiba-tiba laptop kita rosak dan perlu format. Semua yang kita bookmark hilang begitu sahaja. Perkara semacam ni aku pernah rasai dulu walaupun sudah banyak kali aku format laptop. Memang tak perasan dan…

Bagaimana mengubah unit ukuran pada microsoft word

Bagaimana mengubah unit ukuran pada microsoft word?

Kebiasannya masalah yang sering berlaku bila guna microsoft word ialah bila mengubah saiz margins. Bila nak ubah saiz unit ukuran dalam inci. Lepas tu kita tak tahu macam mana nak setting. Bertambah parah bila kerja yang nak disiapkan nak cepat. Pening kepalakan? Untuk mengubah unit ukuran ni adalah senang. Untuk tutorial ni aku menggunakan microsoft…

Bagaimana nak buang kata laluan/password pada file PDF?

Kadang-kadang terasa bosan jika tiap kali nak buka ebook yang dalam bentuk PDF kena masukkan password atau kata lalauan sebelum membaca. Sebelum ni aku pernah terfikir juga macam mana nak elakkan dari buat macam tu. Akhirnya, aku jumpa satu software yang dapat membantu untuk selesaikan masalah ni. Software yang aku cadangkan ini adalah percuma. Ia…

Cara-cara membuat sticky post untuk wordpress

Nampaknya sudah lama aku tak update blog ni. Kadang-kadang je aku update. So, kali ini aku nak buat satu tutorial mudah bagi pengguna wordpress iaitu membuat sticky post atau dalam bahasa yang lebih mudah jadikan post kita melekat. Macam kita buat satu memo lepas tu lekatkan di peti ais atau cucuk dengan jarum. Untuk pengguna…