Cara-cara membuat border style pada gambar

Cara-cara membuat border style pada gambar

Gambar yang kita upload mugkin kita ingin cuba untuk letak border atau bahasa yang lebih mudah ialah frame/bingkai. Untuk tutorial kali ni aku berkongsi cara-cara membuat border style pada gambar. Tutorial ni amat mudah diaplikasikan terutama bagi pengguna wordpress tidak kira self-hosted atau wordpress.com. Jika korang tengok bentuk border yang aku dibuat pada post dengar…

Cara-cara nak komen menggunakan plugin disqus

Untuk tutorial wordpress kali ini aku nak tunjukkan cara-cara nak komen menggunakan plugin disqus. Seperti di blog wordpress yang lain tiap kali ingin bagi komen apa yang perlu korang isikan ialah nama, email dan URL blog. Lepas tu baru bagi komen. Di blog ni lain plak sebab aku guna plugin disqus. Plugin ni kalau korang…

Fungsi terbaru wordpress.com – Generating Preview pada bahagian tab komen

Nampaknya pihak wordpress semakin hari semakin banyak perubahan yang dilakukan pada blog wordpress.com. Hari ni baru aku perasan sesuatu. Sebelum ni tak. Kebiasaanya komen yang datang aku terus approved dibahagian dashboard. Tapi tadi aku terus pergi bahagian tab komen. Entah macam mana aku terseret courser mouse ke bahagian URL blog pengkomen. Terus generate preview blog…

Cara-cara membuat sticky post untuk wordpress

Nampaknya sudah lama aku tak update blog ni. Kadang-kadang je aku update. So, kali ini aku nak buat satu tutorial mudah bagi pengguna wordpress iaitu membuat sticky post atau dalam bahasa yang lebih mudah jadikan post kita melekat. Macam kita buat satu memo lepas tu lekatkan di peti ais atau cucuk dengan jarum. Untuk pengguna…